Olen Pitkäsen Tuure, 26-vuotias sosiologian opiskelija Tampereelta. Tein tämän blogin lähinnä matkapäiväkirjaksi Intian-reissuni ajalta 10.7. - 22.12.2006. Sähköpostiosoitteeni on tuure.pitkanen@uta.fi

2.9.06

Tällä viikolla minulle alkoi tippumaan postilaatikosta the Economist- lehti, jonka tilauksen olin kääntänyt tänne Delhiin. Luin tänään lehteä lounastauolla ja käänsin katseeni artikkeliin Intian maoistikapinallisista, jotka riehuvat maan itäosien viidakoissa. Jutun kyljessä oli selvennyksen vuoksi Intian ja lähialueiden kartta. Huomasin kuitenkin, että jotain oli mäiskäisty kartan päälle. Se oli leima, jossa huomautettiin, että "Esitetyt Intian ulkoiset rajat eivät ole oikeita eivätkä autenttisia". Leima ei siis kuulunut lehden kaavioon. Viereisellä sivulla lojui sen jättämiä mustetahroja. Näytin kummastusta illalla kämppäkaverille ja hänkin oli yllättynyt. Selityksenä lienee se, että Intia kiistelee Jammu & Kashmirin alueesta Pakistanin kanssa ja rajasotkuja Kiinankin suuntaan on edelleen. Istuuko siis jossain pimeässä virastossa piskuinen intialaismies, joka plärää tärkeimpiä kansainvälisiä lehtiä ja siunaa kaikki näkemänsä kotimaan kartat leimallansa? Isoveli valvoo, kaikuu kulunut sananparsi.

Tänään tein selvitystyötä vapaaehtoisprojektini suhteen. Tarkoituksena on siis tehdä eräälle Deepalaya -järjestön koululle suuri tietokanta sekä ohjelmisto sen käsittelemiseksi. Tiedossa on varmastikin pitkiä itseopiskelusessioita, koska en ole tietokantojen parissa ennen puuhastellut. Jos saan projektin kunnialla hoidettua, koulu todellakin hyötyy panoksestani, koska tällä hetkellä heillä on kaikki tiedot oppilaista, opettajista, kursseista ym. vaatimattomissa vihkosissa.

Jo varhaisessa vaiheessa Intiaan tultuani huomasin, että maan tapoihin kuuluu asioiden hoitaminen useampien ihmisten kanssa samalla kertaa sikin sokin, sekä muiden odotuttaminen. Koululla vieraillessani mielikuva ei ole muuttunut miksikään. Minun oli tänään määrä tavata atk-opettaja, jotta olisimme voineet keskustella tietokannan rakenteesta tarkemmin. Miehellä oli kuitenkin tunti menossa, mikä ei ollutkaan mikään este. Hän pyysi minua istuutumaan viereensä koko luokan eteen. Jutustelimme pitkät tovit omiamme samalla kun kaikki oppilaat haukottelivat tuoleillansa. Kyllä taas nolotti.

1 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Jep, rajat on Intialla viela vahan hakusessa. Nain se lukee kaikissa oppaissakin, esim. Lonely Planetissa.

Maoisteista, a.k.a naxaliiteista, on ollut paljon juttua lehdissa koko sen ajan kun olen taalla pyorinyt. Kaveri selvitti taustoja Wikipediasta. Mao
Zedong kehitti oman, väkivaltaisesti sävyttyneen versionsa Marxismista,
eli Maoismin, 1920-luvulla. Naxaliitit erosivat nykyisesta Intian kommunistisesta puolueesta (Marxistinen, nimella CPI) 60-lopulla ja muodostivat oman, Maoa ihailevan porukkansa Lansi-Bengalissa. Siita lahtien he ovat yrittaneet saada aikaan jonkinlaista vallankumousta. Myos Andra Pradesh kuuluu jarjeston alueisiin.

Andra Pradeshissa kuohuu muutenkin. Alue jossain pain osavaltiota, Telangana, koittaa saada aikaiseksi oman osavaltionsa. Kasittaakseni alue on aika lailla kehittymaton ja koyha, minka hallituskin tunnustaa, mutta esim. monien mielipidekirjoittajien mielesta tama ei ole mikaan syy omaan osavaltioon. Hassultahan se tuntuisikin. Mutta taisipa jo tassa yksi paiva olla juttua poltetusta bussista (kesken ajomatkan hyppasivat kyytiin ja laittoivat bussin palamaan), jossa syypaina olivat taman alueen kannattajat. Kuohuntaa on ollut asian tiimoilta myos parlamentissa.

Ei tama mikaan jarin rauhallinen maa ole.

02 syyskuuta, 2006 16:27

 

Lähetä kommentti

<< Home