Olen Pitkäsen Tuure, 26-vuotias sosiologian opiskelija Tampereelta. Tein tämän blogin lähinnä matkapäiväkirjaksi Intian-reissuni ajalta 10.7. - 22.12.2006. Sähköpostiosoitteeni on tuure.pitkanen@uta.fi

22.11.06

Projektini kansalaisjärjestössä lähenee loppuaan. Alun alkaen ohjelmiston piti olla valmiina jo viime viikolla mutta koodaaminen osoittautui todella työlääksi. Saanen kuitenkin ohjelman lähipäivinä siihen kuntoon, että jäljelle jää ainoastaan testikäyttö ja mahdollisten fibojen korjaaminen jälkeenpäin.

Halusin lopetella ohjelmointityön mahdollisimman pian senkin vuoksi, että Teemu ja Kauri Tampereelta tulevat viikon pituiselle vierailulle tänä lauantaina. Pojat nappasivat Stockmannin hulluilta päiviltä halpislennot Delhiin. On varmasti mielenkiintoista tarkastella sitä, millä tavalla suomalainen reagoi ensinäkemäänsä poistuttaessa pääkaupungin lentokentältä keskellä yötä. Itse en enää muista, millä tavalla tätä maata tiirailin heti koneesta nousun jälkeen.

Reima kommentoikin blogissaan viime viikonlopun illanviettosuunnitelmien käännettä. Tarkoituksena oli mennä opiskelijoiden järjestämiin suurbileisiin. Poliisi kuitenkin oli ennättänyt paikalle meitä ennen ja massat velloivat suljetusta rakennuksesta ulos. Virkavalta yltyi hajottamaan joukkoa väkivaltaisin, säälimättömin ottein. Monet paikalliset ovat kommentoineet minulle, että intialainen poliisi ei juuri epäile käyttää valtaoikeuksiaan röyhkeästi hyväkseen.

Korruptio aiheuttaa tässä kaupunkiyhteiskunnassa jännitteitä, jotka purkautuvat joskus tuskallisella tavalla. Tämän kuun alkupuolella Delhin viranomaiset alkoivat -korkeimman oikeuden päätöksen pakottamana- sulkemaan laittomasti avattuja kauppoja eri kortteleista. Puodinpitäjät olivat tyrmistyneitä, sillä he olivat vuosien, joskus jopa vuosikymmenien ajan maksaneet poliisille lahjuksia pitääkseen yrityksensä paikallaan. Sulkupäätös oli ilmeisesti jossain määrin odotettavissa mutta kauppiaille se tuli silti iskuna vasten kasvoja. Miltei kaikki Delhin liikeyritykset sulkivat protestimielessä ovensa useaksi päiväksi. Laajamittaisissa mielenosoituksissa poltettiin kymmeniä kaupungin busseja ja pidätettiin kosolti vihaisia kaupunkilaisia.

Niin, räjähtihän tässä maassa pommikin eilen. Ilmeisesti koillisosien separatistijoukot olivat ujuttaneet yllätyksen matkustajajunaan. Itse asiassa Intia kärsii tällä hetkellä huomattavasta terroriepidemiasta: islamilaiset neofundamentalistit, maoistisissit eli ns. naxaliitit maaseudulla, erinäiset paikallisnationalistit... Demokratia näin suuressa valtiossa ei näemmä anna mitään turvallisuustakeita. Miksi Kiinaa nämä ilmiöt eivät näytä vaivaavan?

3 Comments:

Blogger Antti Poikola said...

"Miksi Kiinaa nämä ilmiöt eivät näytä vaivaavan?"

Minun teoriani nr1.: Kiina ei ole entinen Eurooppalaisten siirtomaa.

Minun teoriani nr2.: Kiina ei ole demokraattinen maa.

22 marraskuuta, 2006 19:50

 
Anonymous Anonyymi said...

Yhdyn ainakin edellisen kakkosteoriaan. Kiinalla oli oopiumsotansa, kai se oli jotenkin hellävaraisempaa kyykytystä kuin täysimittainen siirtomaahallinto.

Toinen setti teorioita, nää on kaikki tosi pahasti mutua:

Ensiksi, Kiina on tehnyt selvää kaikista uskonnoista, joiden nimissä voisi rähinöidä. (Kungfutselainen terroristi? Ei taida toimia.)

Toiseksi, Kiinalla on aika räävitön etnisten vähemmistöjen sulattamisohjelma, kun taas Intiassa tunnustetaan luoja ties miten monta erilaista etnistä ryhmää ja annetaan niiden olla ja sitten kiistellä oikeuksistaan toisia ryhmiä vastaan.

Kolmanneksi, Kiinassa ei ole perinnöllistä kastijakoa vaan yhteiskunnallinen asema kai periytyy rahan myötä, ja aina silloin tällöin joku perhe menettää omaisuutensa ja joku toinen luo sen tyhjästä, joten yhteiskunnallinen eteneminen on mahdollista jokaiselle (han-)kiinalaiselle.

Neljänneksi, se ainoa sekulaarinen, ei-etninen ja ei-kastinen terroriharrastajakunta, eli maolaiset, on jo Kiinassa vallassa eikä heidän siis tarvitse räjäytellä enää pommeja.

Ja vielä piti mainitsemani se, että Kiinan maaseudulla sattuu ja tapahtuu yhtä ja toista köyhän kansan ja korruptoituneen virkavallan välillä, mutta nämä tapahtumat eivät saa liikaa palstatilaa valtion hallitsemasta mediasta.

Oliko tarpeeksi ennakkoluuloinen yhteenveto siitä mitä olen Hesarin kiinankirjeenvaihtajan artikkeleista oppinut?

23 marraskuuta, 2006 12:11

 
Blogger Tuure Pitkänen said...

Kyllä minäkin arvelen, että keskushallinnon rautainen ote pitää Kiinan kapinalliset aisoissa, tai ainakin konfliktit poissa kansainvälisten tiedotusvälineiden ulottuvilta.

On toisaalta arveltu, että ei niinkään Intian demokraattisuus, vaan Pakistanin epädemokraattisuus on se tekijä, joka aiheuttaa päänvaivaa tälle maalle. Eräässä kirjassa oli kadunmiehen heitto siitä, millaista on elää Pervez Musharrafin diktatuurissa: "Sananvapaus on huomattavasti suurempi kuin vapaus sanomisen jälkeen". Tämä tilanne, yhdistettynä kysymykseen Kashmirin hallinnosta, on näemmä innoittanut useita naapurimaan asukkaita ilmaisemaan raivoaan väkivaltaisesti Intian maaperällä.

23 marraskuuta, 2006 16:14

 

Lähetä kommentti

<< Home